Aloe Vera (Sarısabır) Nedir, Ne İşe Yarar, Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

Aloe Vera(Sarısabır) Nedir?

Aloe vera, sıcak ve kuru iklimlerde yetişen kaktüs benzeri bir bitkidir. Aloe, ilaç yapımında kullanılan iki madde olan jel ve lateksi üretmektedir. Aloe vera jeli, aloe bitki yaprağının iç kısmında bulunan açık, jöle benzeri bir maddedir. Aloe lateksi ise, bitkinin zarının hemen altında yer alan ve sarı renkte olan maddedir.

Bazı aloe vera ürünleri ezilmiş bütün yapraktan yapılmaktadır. Bu nedenle bu ürünler hem jel hem de lateksi bir arada bulundururlar. Aynı zamanda İncil’de de yer alan aloe vera bitkisi, tütsü olarak kullanılan alakasız bir kokuya sahip odunsu bir bitkidir.

Aloe bitkisinin 300’den fazla türü vardır. Ancak Aloe barbadensis (aloe vera); bu türler arasında en iyi bilinen ve iyileştirici özelliğe sahip olan aynı zamanda, sağlık ve güzellik alanında kullanılan türdür. Bu dikenli dolgun aloe vera çiçeği Afrika, Asya, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nin güney ve batı bölgelerinde kuru, tropikal iklimlerde doğal olarak yetişmektedir. Yüzyıllar önce insanlar, bitkinin sahip olduğu güzel görünümünden daha fazlasını sunabileceğinin farkına varmıştır. Aloe veranın içinde bulunan jel ve özsuyu; cilt sorunlarından sindirim problemlerine kadar her şeye yardımcı olmak için kullanılan popüler bir bitkisel çözüm olmuştur. 

Aloe Veranın Tarihi

Aloe vera, en az 6.000 yıldır iyileştirici özellikleriyle bilinmektedir. İlk zamanlarda bitki, “ölümsüzlük bitkisi” olarak bilinmiş ve cenaze hediyesi olarak Mısır firavunlarına sunulmuştur. İnsanlar bu bitkinin iyileştirici faydaları hakkında bilgilere uzun zamandır sahiptir. Yıllar geçtikçe insanlar “yanık bitkisi”, “çölün zambağı” ve “filin safrası” olarak bilinen aloe verayı, yaraları, saç dökülmesini, hemoroidleri ve sindirim sorunlarını tedavi etmek için kullanmıştır. 

Hintliler, Çinliler, Meksikalılar ve Kuzey Amerikalılar gibi zamanla birçok coğrafi bölgeden gelen gruplar da aloe verayı kullanmıştır. 

Bu günlerde ise aloe veranın, arkasında büyük bir sanayi yer almaktadır. Bitkinin özsuyu nemlendirici, sabun, tıraş kremi ve güneş losyonları gibi kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde kullanılmaktadır. Muhtemelen en kolay akla gelen aloe vera ürünü, eczane raflarında yer alan parlak yeşil jeldir.

Aloe Vera Çeşitleri

Aloe vera bitkisinin iki tıbbi yararlı kısmı bulunmaktadır. Bunlardan ilki, berrak bir jel ile dolu olan yapraklarıdır. Bu jel bitkiden ayrıştırılır ve genellikle, cilt yüzeyinde yanık ile çeşitli cilt hastalıklarını tedavi etmek için kullanılır. Bu jel ayrıca, sıvı veya kapsül formunda da bulunabilir ve oral yolla tüketilebilir.

Aloe bitkisi içerisinde bulunan ikinci yararlı kısım ise aloe lateks olarak adlandırılan bölümüdür. Bu, bitki yaprağının dış kısmının hemen altında bulunan sarı özdür. Aloe lateksinin, laksatif özelliklere sahip olduğu ve kabızlığı tedavi etmek için genellikle ağızdan yoluyla alındığı görülmüştür.

Aloe vera trendleri arasında yer alan en son ürünler; aloe vera suyu ve aloe vera meyve suyu gibi aloe bazlı içeceklerdir. Bitki suları genellikle aloe veralı meyve suyu veya aloe vera suyu yapmak için narenciye suyu ile karıştırılmaktadır.

Aloe vera, biraz acımsı bir tada sahip olmasından ötürü genellikle firmalar aloe vera içecek ürünlerinde, çeşitli aromalar veya tatlandırıcılar kullanmaktadır. Bu nedenle, içeceğin ilave şekerle dolu olmadığından emin olmak için şişenin içerik listesine göz atmayı unutmayın.

Aloe Vera Faydaları

Aloe veranın yardım ettiği söylenen tüm sağlık sorunlarını tedavi edebileceğini kanıtlamak için yeterli bilgiler bulunmamaktadır. Bilinen aloe vera bitkisinin faydaları arasında şunlar yer almaktadır:

  • Sindirim yardımı: Aloe lateks, aloe veraya laksatif özelliklerini veren ve kabızlığı tedavi etmeye yardımcı olabilecek bir antrakinon olan aloin içermektedir. 
  • Sedef ve sivilce gibi cilt rahatsızlıklarının tedavisi: Aloe kremleri, cilt üzerinde sakinleştirici bir etkiye sahiptir ve kaşıntı ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir