ALOE VERA FAYDALARI

Binlerce yıllık geçmişi olan Aloe vera evrensel olarak kullanılan popüler ve terapötik bir bitkidir. Aloe vera bitkisi günümüzde ise yaygın olarak gıda sektöründe, makyaj malzemelerinde, besin takviyelerinde ve bitkisel ilaçlarda kullanılmaktadır.

Aloe vera çiçeğinin yararlı kısımları jeli ve lateks içeriğidir. Jeli yaprağının ortasındaki hücrelerden elde edilir ve jöle benzeri bir maddedir. Aloe vera lateksi ise yaprak derisinin hemen altındaki hücrelerden elde edilir ve sarı renktedir.

Aloe vera bitkisinin faydalarını detaylandıracak olursak;

  • Ağız yaralarında ve şişmiş diş etlerinde rahatlama sağlayabilir. Ethiopian Journal of Health Sciences Dergisi’nde, 2014 yılında yayımlanan bir araştırmada, kimyasal bazlı ağız gargaralarına göre, Aleo vera özü kullanımı, daha güvenli ve etkili bir alternatif olarak bulundu.
  • International Journal of Phytotherapy and Phytopharmacy Dergisi’nde yapılan bir çalışmaya göre, Aloe vera suyu içmek; tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri düzeyinin dengelenmesine yardımcı olur.  Bu, Aloe veranın diyabet tedavisinde bir geleceği olabileceği anlamına gelebilir. 
  • Aloe vera doğal bir müshil olarak kabul edilir. Kabızlık giderici olarak kullanılan yeri lateks kısmıdır, fakat güvenli kullanım ile ilgili sıkıntılar yaşanması nedeniyle, 2002 yılından itibaren, ABD’de kontrollü satışı söz konusu olmuştur. Mayo Klinik ise doz aşımı olmaması şartıyla tüketimi önermektedir. Müshil etkisinden yararlanmak isteyen kişiler hekime danışmadan tüketmemelidir.
  • Cildi temizlemek ve nemlendirmek için Aloe vera kullanılabilir. Bunun nedeni Aloe vera bitkisinin kuru, istikrarsız iklimlerde büyümesinden kaynaklanır. Sert şartlara dayanmak için bitkinin yaprakları su depolar. Bu karbondioksitli yapraklar, kompleks karbonhidratlar olarak adlandırılan özel bitki bileşikleriyle birleştiğinde, etkili bir yüz nemlendiricisi haline gelir.
  • Antioksidan olan A (beta-karoten), C ve E vitaminlerini içerir. Aynı zamanda B12 vitamini, folik asit ve kolin içerir. Antioksidan serbest radikalleri nötralize eder. Anitoksidan zengin besinleri daha yakından tanımak için diğer bir makalemizi öneririz.
  • Aleo vera bitkisinde oksinler ve gibberellinler denilen hormonlar mevcuttur. Bu hormonlar vücut yaralarının iyileşmesinde yardımcı olurlar.
  • Döküntüleri ve deri tahrişlerini yatıştırır. Yanık tedavisinde etkilidir.

Aloe vera faydaları çok olan bir bitki gibi gözükse de, doz aşımı olmaması ve devam eden hastalık tedavi süreçlerini kötü etkilememesi açısından, hekime danışmadan yoğun bir kullanımda bulunulmamalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir