Kepekli Saç Neyin İşareti ? Kepek Neden Olur ?

Kepek neden oluyor halen bilinmiyor. Bir çok uzmana göre saçların kepekli olmasının hijyenle bir alakası yok. Kepeklerden reklamlardaki gibi bir çırpıda kurtulmak herkesin hayali ama bir türlü olmuyor. Peki kepekli saç neyin işareti ? Kepekli saçtan nasıl kurtulunur ?

Kepekli Saç

Kepekli Saç

Az yağlı, çok kuru, fırça gibi sert, kırık ve dalgalı… Saç problemleri çok çeşitli olsa da hemen hepsinin yanında gezinen kim? Cevap veriyoruz: kepek. Ne yapsak olmuyor. Kepekli saç insanlığın ortak sorunu desek yeridir. Şaka değil, yakamıza yapıştı mı silkelemek nafile, olduğu gibi kalıyor. Televizyonlar kepekli saça karşı süper etkili mucizevi formüllerle dolup taşıyor. Deniyoruz olmuyor. Stres artıyor haliyle, kepek de azdıkça azıyor.

Saçlarımızda ve omuzlarımızda gördüğümüz küçük beyaz pullar kafa derimizden dökülen ölü hücrelerden oluşuyor. Kafa kızartma bunlarda, kaşındırma yine bunlarda. Kepek başladı mı koyu renk giymek anılarda kalıyor.

Kepekli Saç Nedir ?

Kepekli saç kirli saçlı mı ? Hayır. Asla. Kepekle kirin ilgisi yok. Saç bakımınız yanlış olabilir. Belki de doğru ürünü kullanmıyorsunuz. Örneğin bazı bakım ürünleri ve saç boyları saçta kepeğe benzer tanecikler oluşturuyor. Farklı saç ürünleri denemek kepekli saça çözüm olabilir. Bir de uyarı: kepeğiniz varsa, saçınızı az yıkıyorsanız kepek daha da artar. Çünkü ölü hücreler yıkanmadıkça büyür.

Kepeğin tetikleyicileri kritik önemde. Bunlar periyodik olarak artıp azalabilir. Kış ayları, havanın kuru olduğu zamanlar buna örnek. Stres ve yorgunluk da soğuk hava kadar etkili. Vücudun susuz kalması da öyle.

Kepek nedenleri neler ?

Kepek nedenleri neler ?

Kepekli saçın birçok farklı nedeni olabilir. Ama bu nedenlerden birinin pislik olmadığı kesin. Saç kökleri ve yağ bezleri sebum adında bir yağ üretiyor. Bu da mantarlar için uygun ortam hazırlıyor. Kepek bitti bir de mantar varmış demeyin. Bunlar zaten normalde de vücudumuzda yaşayan organizmalar. Biraz artınca kepeğe neden oluyorlar.

Kepek sadece saçta olur sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Alında, kirpiklerde, kaşlarda, kulaklarda da kepek görülebilir. Kepek vücudun başka bölgelerinde çıkıyorsa seboreik dermatit işareti olabilir. Özellikle de cilt yağlıysa bu tam bir alarm. Doktor müdahalesi şart.

Peki Kepek Neden Olur ?

Kepek neden oluyor bilinmiyor demiştik fakat aşağıda belirtilen durumlar genellikle saçlarda kepek oluşumuna neden oluyor:

Yeterince saçı fırçalamamak Mayaya karşı hassasiyet Kuru cilt Sebore dermatit Yeterince şampuanlamamak Eczema Parkinson hastalığı Stres HIV Psikolojik bozukluklar

Tüm kepek nedenleri yukarıdaki listede belirtilmemiştir.

Kepekli Saça Neden Olan Faktörler

Saçlarda kepek olmasına neden olan risk faktörleri de aşağıdaki gibidir:

Yaş: Kepekli saçlar genellikle ergenlikte başlar ve 30lu yaşlara kadar devam eder. Cinsiyet: Erkeklerin saçlarında kepek olma olasılığı kadınlara kıyasla daha yüksektir. Bunun başlıca neden hormonlardır. Saç Tipi: Yağlı deri ve saçlara sahip kişilerde kepek olasılığı daha fazladır. Kötü beslenme: B vitamini, çinko ve bazı önemli yağlardan yoksun diyetler yüzünden saçta kepek oluşma olasılığı yüksektir. Hastalıklar: Yukarıda da belirtildiği gibi AIDS, Parkinson Hastalığı, dermatis gibi sağlık sorunları yüzünden de kepek fazla oluşabilir.

Kepekli Saçtan Nasıl Kurtulunur ?

Eczaneden alabileceğimiz kepek şampuanları bu işin bir numaralı ürünleri. Ama bunu doktor kontrolünde yaparsak çok daha iyi. Tabii her soruna olduğu gibi kepekli saça da bitkisel çözümler var. Klinik olarak kanıtlanmış değiller ama denemeye değer. Hangi bitkiler kepek düşmanıymış bakalım:

Aloe vera(Sarısabır): Hem kaşıntıyı hem de pulları gideriyor. Çay ağacı yağından mamül şampuan: %5 oranında kullanmak kaşıntıya iyi geliyor. Limon otu şampuanı: Kepekli saça neden olabilecek mantarlarla savaşıyor.

Kepekli saçtan kurtulmanın en önemli kuralı kepek şampuanını tarifine göre kullanmak. Tıpkı üzerinde yazdığı gibi: parmak uçlarınızla masaj yaparak köpürtün. Yaklaşık 5 dakika sonra yıkayın. Kokusunu beğenmiyorsanız kepek şampuanının ardından kendi normal şampuanınızı da kullanabilirsiniz. Kepeklerden kurtulduktan sonra kepek şampuanı haftada 1-2 kez yeterli.

Kepeklerden kurtulmanın en doğal yoluysa güneş. Yeteri kadar güneşte durmak mantarları öldürüyor.

Kepekli Saç İçin Ne Zaman Doktora Gidilmeli ?

Eczaneden aldığınız kepek şampuanını haftalardır kullanmanıza rağmen sonuç alamadıysanız belki de dermatologla tanışma vakti gelmiştir. Kepekli saç derisi şişse, kırmızıysa, vücudunuzun başka bölgelerinde de bu tür sorunlar varsa sorun kepekten daha büyük olabilir. Doktorunuz muayenenin ardından kepek şampuanları ve mantar kremleri önerebilir.

En iyi haberi sona sakladık: Kepek tamamen zararsız. Tamam canımızı sıkıyor, bizi utandırıyor, ona çok kızgınız ama şu hayatta bin türlü hastalık var. Kepek meselesini kafaya takmamak en iyisi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir