Hamilelikte Kaşıntı Neden Olur ?

Hamilelikte kaşıntı hamilelik döneminiz sırasında yaşayacağınız önemli semptomlardan biri olacaktır. Hamilelikte kaşıntı sık görülen bir olaydır. Her ne kadar çoğu vakada zararsız ve yalnızca geçici bir rahatsızlık hissi olarak görülse de, kimi vakalarda başka bir rahatsızlığın işareti de olabilir.

Hamilelikte Kaşıntı Neden Olur ?

Gün boyunca derinizde sabah saatlerinden gece saatlerine kadar süren bir kaşıntı hissi duyabilirsiniz ve dayanamayıp derinizi kaşımanız sizin için yorucu olabilir. Bu durum size yeterince rahatlama hissi sağlamaz. Hamile kadınların yaklaşık %20’si hamilelik dönemi sırasında belirli derecede deri kaşıntısına maruz kalırlar.

Vücudunuzdaki hormonların değişim göstermesi nedeniyle hacmen büyüyen karnınızı kaplayan deriyi kaşıma hissi uyanır. Her ne kadar rahatsız edici bir his olsa da, sadece hamilelik süresinde devam eden bir rahatsızlıktır (hatta kimi şanslı vakalarda aralıklı olarak görülür) ve bebeğinizi doğurduktan sonra derinizin kaşınması sona erecektir. Bu nedenle hamilelikte kaşıntının, kısa süreli ve geçici bir rahatsızlık olması, size bu zorlu süreçte küçük de olsa bir teselli olacaktır.

Hamilelikte Kaşıntı

Hamilelikte Kaşıntı

Ayrıca hamile kadınların yaklaşık üçte ikisinde, ellerde ve ayaklarda kızarma ve kaşıntı görülmektedir ve nedeninin, östrojen hormonunun artışı olduğu sanılmaktadır. Bu vaka da genellikle, doğum yaptıktan hemen sonra sona erer.

Eğer vajina bölgesinde yoğun bir kaşıntı şikayeti ile karşılaşıyorsanız, vajinal pamukçuk (kandida) enfeksiyonundan şüphelenmeniz gerekebilir. Çeşitli kremler veya rahim fitili gibi tedavi yöntemlerinin kullanılması gerekebilir ve bunun için doktorunuza başvurabileceğiniz gibi doğrudan eczanenize giderek de bu ilaçları temin edebilirsiniz. Anüs bölgesinde yoğun bir kaşınma hissi söz konusuysa, bu durum hemoroid veya mayasıl rahatsızlıklarından kaynaklanıyor olabilir. Şikayetinizle ilgili olarak doktorunuza başvurmanız veya bir eczacıdan tavsiye almanız önerilir.

Hamilelikte Kaşıntıyı Rahatlamak İçin Ne Yapmak Lazım ?

Haklı olarak hamilelikte kaşıntı şikayeti canınızı çoğu şeyden daha fazla sıkıyor ve çevrenizdeki insanların bu hissin geçici olduğu söyleyip durmaları da keyfinizi tümüyle kaçırıyor. Ama derinizin problemli bölgesini kaşımanın dışında rahatlama hissi duymanızı sağlayacak diğer etkili yöntemleri de denemenizde fayda var.

Hamilelikte kaşıntıları daha da çekilmez kılan etmenlerden biri sıcak hava koşulları olup, ılık bir ortamda ya da sıcak hava koşullarında dışarıda bulunduğunuz zaman mümkünse bol ve pamuklu giysileri tercih edin. Ayrıca havanın sıcak olduğu günlerde, özellikle de havanın en sıcak olduğu öğle saatlerinde dışarı çıkmaktan kaçınmanız yararlı olacaktır. Yanınızda taşınabilir el vantilatörü bulundurmanız veya derinizin problemli bölgelerini ıslak mendille silmeniz de serinleme hissi duymanıza yardımcı olur.

Hamilelik döneminde deriniz daha duyarlı hale geleceği için, hassas bir nemlendirici kullanmanız faydalı olabilir. Özellikle de içeriğinde kalamin, aloe vera veya çay ağacı yağı gibi dinlendirici bileşenler bulunan ürünleri tercih ediniz. Kaşıntılı deriye kalamin losyonu sürmeyi de deneyebilir, hatta daha fazla serinletici etki sağlamak üzere losyon şişesini buzdolabında saklayabilirsiniz.
Düzenli kullandığınız aromatik banyo ürünlerini ve sabunları kullanmaktan bir süreliğine kaçınmanız hamilelikte kaşıntı vakalarında faydalı olabileceği gibi yıkanırken serin suyu tercih etmeniz de işe yarayacaktır. Kimileri de hamilelikte kaşıntı hissini azalttığına inanarak, banyo suyunun içine yarım fincan karbonat atmayı tercih etmektedir.

Gebelik İntrahepatik Kolestazı (Karaciğer Kaynaklı Hamilelikte Kaşıntı)

Nadir vakalarda gebeliğin üçüncü ayı içerisinde görülen ileri boyutlu hamilelikte kaşıntı hissi, gebelik intrahepatik kolestazı adındaki bir rahatsızlığı işaret edebilir. Gebelik intrahepatik kolestazı; ciddi bir karaciğer rahatsızlığı olup, kaşıntı hissi yaygın ve şiddetlidir, el ve ayakların aşırı derecede kaşınması da sıklıkla söz konusudur. Hastalığın çoğu kez; iştah kaybı, sarılık, kusma, baş dönmesi ve soluk renkli dışkı gibi belirtileri bulunmaktadır.

Karaciğer fonksiyonlarınızın değerlendirilmesi için bir doktora başvurmanız ve kan tahlili yaptırmanız can alıcı önem taşır. Karaciğerinizde hastalık teşhis edilirse, ilaç tedavisi yazılacaktır. Bazı vakalarda, bebeğinizi erken doğum bile gerekebilmektedir.

Hamilelikte kaşıntı insidansları çoğunlukla zararsızdır ve hamilelik sırasında ortaya çıkabilen kimi tuhaf belirtilerle sınırlıdır. Yine de belirli konularda emin olmamanız halinde, bir doktora veya ebeye başvurunuz. Size her koşulda yardımcı olacakları ve zihnen rahatlamanızı sağlayacakları için kesinlikle çekinmemeniz gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir