Sri Lanka Gezilecek Yerler I (Kültür Üçgeni)

Sri Lanka gezilecek yerler

Sri Lanka’nın her türden beklentiye sahip gezginlere sunacak çok seçeneği olduğunu Sri Lanka Gezi Rehberi yazısında belirtmiştim. Hatta seçenekler o kadar çok ki, Sri Lanka Gezilecek Yerler yazısını da üç parça halinde yazıyorum. Bu yazıda daha çok tarih, kültür, tapınaklar ve saraylarla ilgilenen gezginlere ülkenin ortasında yer alan Kültür Üçgeni’ni, buradaki şehirleri ve gezilecek yerleri tanıtacağım.

Her bir şehrin sonunda ulaşım ve konaklama alternatiflerini de yine bu yazılarda bulabilirsiniz.

Sri Lanka MihintaleMihintale

Sri Lanka Gezilecek Yerler Listesi

1. Anuradhapura

M.Ö. 4 yüzyılda ülkenin başkenti de olan Anuradhapura sahip olduğu tapınaklar, dagobalar sebebiyle Budizm açısından hala kutsal olan bir şehir. Tüm tapınaklara çıplak ayakla girmek zorunlu. Bir kısmına giriş ücretli iken, bir kısmı ücretsiz. Bütçeniz dahilinde isterseniz tüm müze ve tapınaklara, isterseniz sadece ücretsiz olanlara gidebilirsiniz. Tamamını gezmek istemeniz durumunda 2 gün yeterli olacaktır.  Anuradhapura’da ziyaret edebileceğiniz yerler ise;

Sri Lanka gezilecek yerler AnuradhapuraAnuradhapura – Isurumuniya

Antik Anuradhapura Kenti: Giriş ücreti yaklaşık $30 olan kenti yürüyerek gezebilirsiniz ancak çok geniş bir alana yayıldığı için sadece bu kısmı gezmeniz 1 tam gün sürebilir. Benim zamanım bol olduğu için yürüyerek gezmeyi tercih ettim ancak tuk tuk kiralamak size zamandan kazandırır. Pazarlık etmeniz halinde yaklaşık $10-12 gibi bir fiyata yarım günlük tur satın alabilirsiniz. Bu bölgede göreceğiniz çok şey var, burada en önemlilerinden bahsedelim;

Sri Maha Bodhi; Hindistan, Bodhgaya’dan getirilerek yetiştirilen ve dünyanın en eski ağacı olduğu söylenen Bodhi ağaçlarını görebileceğiniz bu antik saraya ek $1,5 ödeyerek girebilirsiniz.

Arkeoloji Müzesi; Sri Maha Bodhi’ye gittiğiniz taktirde ek ücret gerekmiyor.

Mirisavatiya Dagoba; M.Ö. 2. Yüzyılda yapılan bu devasa Budist tapınağı antik kentteki en önemli yer. Giriş ücreti ise $1,5 civarında.

Royal Pleasure Gardens; 14 hektarlık bir alana yayılmış olan kraliyet bahçeleri Anuradhapura’daki tartışmasız en etkileyici yerlerden biri. Antik kente giriş ücretinin dışında herhangi bir ek ödeme yapmadan ziyaret edebilirsiniz.

Isurumuniya Vihara; Meşhur “Lovers” taş kabartmasının da sergilendiği bu tapınak hem bahçesi hem de içindeki freskleriyle sizleri tarihte bir yolculuğa çıkarıyor. Giriş ücretinin $1,5 civarında olduğu tapınak bölgede mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden birisi.

Bunlara ek olarak Folk Müzesi, Ruvanvelisaya Dagoba, Buddhist Railing ve Sandahiru Seya da antik kent içerisinde yer alıyor.

Eğer antik kente giriş ücreti yüksek geliyorsa sadece Sri Maha Bodhi, Isurumuniya ve Mirisavatiya Dagoba’yı ziyaret edebilirsiniz. Buralarda bilet kontrolü yapılmamasından dolayı pek çok gezgin bu üç yeri ziyaret ederek antik kent gezisini tamamlıyor.

Kraliyet Sarayı, Mahapali Refectory ve Dalada Maligawa; 1070 yılından kalma eski sarayın kalıntılarını görebileceğiniz arkeolojik alana giriş ücretsiz.

Ulaşım: Anuradhapura’ya Colombo’dan trenle 7 saatte, $1 dolar gibi bir fiyata, otobüsle 5 saatte hemen hemen aynı fiyatı ödeyerek ulaşabilirsiniz.

Konaklama: Hotel Heladiv  ~ $100, Oteli incelemek için tıklayın. City Capital Hostel ~ $7,5

2. Mihintale

Sri Lanka'da gezilecek yerler -Mihintale-Oturan-BuddhaMihintale Oturan Buddha

Anuradhapura’ya 13 kilometre mesafede olan bu antik tapınak kompleksini ziyaret etmek için yarım gün yeterli olacaktır. Kaldığınız otelden veya herhangi bir turizm acentasından ortalama $5-8 gibi bir fiyata tur da satın alabilirsiniz.

Budizm dininin Sri Lanka’ya Hindistan Kralı’nın oğlu Mahinda tarafından ilk defa tanıştırıldığı yer olarak ayrı bir önemi olan Mihintale Sri Lanka Gezilecek Yerler listenizde de mutlaka olması gereken bir yer. Bu küçük kasabada, hatta köyde görebilecekleriniz ise;

Devasa büyüklükte oturan Budha heykeliAmbasthale TapınağıAradhana Gala Sri Lanka'da görülecek yerler MihintaleMihintale

Bu üç önemli spot için giriş merdivenlerin başında yaklaşık $3,5 ödeyerek bilet almanız gerekmekte. Bunun dışında Mahinda Mağarası, Et Vihara Dagoba, Naga Pokuna (yılan havuzu) gibi yerleri de gezebilirsiniz.

Mihintale’yi ziyaret etmek için en uygun zamanın öğleden sonra olduğunu da belirtmek isterim. Gün batımında oturan Budha heykeli ve Ambasthale tapınağı muhteşem görüntüler sunuyor.

Ulaşım: Mihintale’de konaklama alternatifleri yok. Anuradhapura’dan tuktuk veya taksi tutarak 20 dakikada ulaşabilirsiniz. $7-8’den daha fazla ödememenizi tavsiye ederim.

3. Polannaruwa

Polannaruwa Sri LankaPolannaruwa

12. yüzyılda ülkenin başkenti olan Polannaruwa da kültür üçgeninin önemli bir ayağı. Eski şehir, yeni şehir ve Kaduruwela olarak üç bölgeye ayrılan şehir Anuradhapura’dan daha genç ve biraz daha yakın tarihe ait eserler içeriyor. Keşfetmek için 1 günün yeterli olduğu, Unesco Kültür Mirasları listesinde de yer alan Polannaruwa kentinde görülecek yerleri ve antik kalıntıları ise 5 grupta toplayabiliriz;

Kraliyet Sarayı; Kral Parakramabahu döneminden kalıntıların bulundupu bu bölgede Kraliyet Sarayı, Kumara Pokuna Bathing Pool ziyaret edebileceğiniz iki önemli yer.

Polannaruwa Dörtgeni; Kraliyet Sarayı’ndan yürüyerek 20 dakikada ulaşabileceğiniz bu bölge gezginlere bir akreoloji ziyafeti sunuyor. Vatadage, Hatadage, Thuparama Gedige, Atadage ziyaret edebileceğiniz pek çok yerden birkaçı.

Polannaruwa Dörtgeni’nin Çevresi; Pabula Vihara bu alanda mutlaka ziyaret etmeniz gereken bir tapınak.

Kuzey Bölgesi; Burada görebileceğiniz kalıntıları ise Rankot Vihara, Buddha Seema Prasada, Lankatilaka, Kiri Vihara olarak sıralayalabilirim.

Güney Bölgesi; Potgul Vihara ve Buddha heykeli ise bu bölgede görebileceğiniz güzelliklerden birkaçı.

Ulaşım: Anuradhapura’dan otobüsle 3 saatte, yaklaşık $1 ödeyerek ulaşabileceğiniz şehrin Dambulla ile arasındaki ulaşım ise otobüsle 1,5 saat sürüyor ve  yaklaşık olarak $1,5-2 civarında bir ücreti var.

Konaklama Thidas Arana Lake ~ $60 Oteli incelemek için tıklayın. Sun Guest House ~ $15

4. Dambulla

Sri Lanka DambullaDambulla – Mağara Tapınağı

Sri Lanka Gezilecek Yerler listesindeki en önemi yerlerden birisi de Dambulla. Hem sahip olduğu mağara tapınakları hem de ülkenin iç bölgelerine açılan bir kapı olması sebebiyle Sri Lanka’yı ziyaret eden her turistin mutlaka uğradığı bir şehir. Polannaruwa’dan otobüsle 1-1,5 saat, Sigiriya’dan yarım saat uzaklıktaki şehir kendi başına bir ziyaret noktası sayılmaz. Buradan geçerken meşhur Cave Temples’ı (mağara tapınakları) ziyaret etmeniz hem yeterli hem de şart. Pek çok Buddha heykelini görebileceğiniz 5 mağara içeren Cave Temples için giriş ücreti $10. Buradan ayrıca havanın açık olduğu günlerde de nefes kesici bir Sigiriya manzarası seyretmeniz de mümkün. 1,5-2 saat ayırmanızın yeteri olduğu mağaralar dışında da Dambulla’da başka yer görmek isterseniz Golden Temple (ücretsiz) ve Dambulla Müzesi (yaklaşık $1,5 giriş ücreti var) son derece güzel alternatifler.

Ulaşım: Anuradhapura’dan otobüsle 2 saatte ve $1 gibi bir ücret ödeyerek ulaşabilirsiniz. Polannaruwa ile arasındaki ulaşım bilgisini bir üst maddede vermiştim.

Konaklama: İsterseniz Dambulla’da konaklayarak Sigiriya ve Polannaruwa’ya günübirlik geziler de düzenleyebilirsiniz. Sevonrich Holiday Resort ~ $100 Oteli incelemek için tıklayın. Sun And Green Eco Lodge ~ $15

5. Sigiriya

Sigiriya Sri LankaSigiriya – Lion Rock’dan manzara

Sri Lanka’ya dair fotoğraflar görmüşsünüzdür daha önce. Muhtemelen karşınıza en sık çıkan da artık Sri Lanka’nın simgesi haline gelen meşhur Lion Rock (başka bir deyişle Sigiriya Rock) fotoğrafı. Lion Rock’a sahip olmasının yanında sokaklarında öylesine gezen filleri de görebileceğiniz yemyeşil bir cennet Sigiriya. Çok küçük bir köy olmasına rağmen gece hayatı, cafeleri ve barları ile de turistlere keyifli bir ortam sunuyor.

Eğer sadece turistik yerleri görüp ayrılmayı planlıyorsanız 1 günün yeterli olduğu, Sri Lanka Gezilecek Yerler listemin aslında en başında olması gereken ama kuzeyden güneye doğru bir liste yaptığım için 5.sırada gördüğünüz bu şehirde ziyaret etmeniz gereken en önemli iki yerden biraz daha detaylı bahsedeyim.

Sri Lanka Sigiriya-lion-rock-fortressSigiriya lion rock fortress

Lion Rock: Giriş ücretinin $30 olduğu kayaya tırmanmak için en uygun zaman sabahın erken saatleri veya öğleden sonra. Çünkü burada gün doğumu veya gün batımını izlemelisiniz. Tırmanışın yaklaşık 40-45 dakika sürdüğü tepede son adımlar nispeten daha zor. Zaman zaman neredeyse dikey duran kayalara tırmanmanız gerekecek. Zirvede büyülü bir manzarayı seyrederken aynı zamanda Kral Kassapa’nın daha düzlük yerler dururken tapınakların, tahtının, sarayının neden buraya kurulmasını istediğini de anlayacaksınız.

Lion Rock’un zirvesi dışında görebileceğiniz yerler ise; Cobra Hood Mağarası, Lion’s Paws, Freskler yer alıyor.

Pidurangala Rock: Meşhur Lion Rock’dan 1-1,5 kilometre uzaklıktaki Pidurangala Kayası, turistler arasında “ucuz kaya” diye de tanınıyor. Bunun sebebi giriş ücretinin $3,5-4 olması. Öte yandan, daha az turistin ziyaret ettiği, Lion Rock’u karşıdan seyredebileceğiniz ve tırmanması da nispeten daha kolay olan bir kaya. Yaklaşık 20-30 dakikalık bir yürüyüşle ve son birkaç dakikada kaya tırmanışı yaparak ulaşabileceğiniz kayaya çıkmak için ideal zaman sabahın çok erken saatleri. Gün doğumunu seyretmek amacıyla tırmanacaksanız hava karanlık olacağı için yanınıza mutlaka bir fener almalısınız.

Ben her iki yer için de kaya tırmanışından bahsettim ancak bu gözünüzü korkutmasın. Kondüsyonu düşük kişilerin, çocukların ve yaşlıların bile çıkabildiği yerler burası. Biraz zorluyor o kadar.

Ulaşım: Dambulla’dan otobüsle yarım saatte ve çok düşük bir ücret ödeyerek ulaşabilirsiniz (50 cent civarı).

Konaklama: Zinc Journey Sigiriya ~ $100 Oteli incelemek için tıklayın. Sigiriya Flower Guesthouse ~ $15

6. Matale

Sri Lanka gezilecek yerler MataleMatale

Kültür Üçgeni’nin en güneyinde, bu bölgeyi Kandy, Ella gibi doğa turizmi ağırlıklı şehirlere bağlayan yol üzerinde yer alan Matale eğer her yeri görmek istiyorsanız uğramanız gereken bir şehir. Çok fazla zamanınız yoksa diğer şehirlerdense burayı atlamanızı tavsiye ederim.  Tabii ben yine de burayı ziyaret etmeyi düşünen gezginler için bölgede görülecek yerlerin bir listesini vereceğim.

Aluvihara Manastırı: Giriş ücretinin yaklaşık $1,5 olduğu bu antik manastır bölgesinde uzanmış bir Buddha heykeli ve Buddhaghosa Mağarasını ziyaret edebilirsiniz.

Matale Heritage Center: Girişi ücretsiz olan bu tarihi el sanatları merkezinde tekstil üzerine batik ve nakış işçiliğini, bazı marangozluk atölyelerini ziyaret edebilirsiniz.

Baharat Bahçeleri: Kakao, vanilya, tarçın, aloe vera gibi pek çok bitki ve baharatın yetiştiriliği bahçelerde dolaşmanız çoğunlukla ücretsiz veya bazılarında çok düşük ücretler ödemeniz gerekebilir.

Ulaşım: Dambulla’dan bineceğiniz Kandy otobüsleriyle yaklaşık 3 saatte ulaşabilirsiniz. Matale’nin Kandy ile uzaklığı ise yaklaşık 1-1,5 saat. Otobüs ücretleri $1 civarında. Kandy’den trenle de çok düşük bir ücret karşılığı bu şehre gidebilirsiniz.

Konaklama: Ashburnham Tea Estate ~ $110 Oteli incelemek için tıklayın. Riverston Holliday Home Stay ~ $8

Sri Lanka Gezilecek Yerler yazılarımın bu ilkinde sizlere daha çok antik kentleri tanıtmaya çalıştım. Sri Lanka’nın en eski dönemlerine tanıklık edeceğiniz bu bölgede her adımınızda karşınıza Budizm çıkacak. Kültür, arkeoloji ve tarih sevenler için mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir bölge.

Uygun Uçak ve Otobus Biletleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir